Hvad er lægeservice

Hvad er Lægeservice og lægekonsulentens rolle ?

Begrebet lægeservice er i Danmark et forholdsvist nyt begreb, der dækker over følgende ydelser, som kommuner anvender ekstern hjælp til:

– Lægeskøn
– Lægefaglig omskrivning af journaler /diagnoser til et lettere forståeligt ”Dansk”
– Lægefaglig rådgivning
– Tværfaglig udredning
– Lægefaglig vurdering f.eks. skånebehov

Som udgangspunkt benyttes ekstern lægeservice af kommunernes socialrådgivere og sagsbehandlere, til at få bedre overblik og forståelse af lægejournaler og lægeerklæringer i forbindelse med udredning og vurdering af f.eks. arbejdsevne og skånehensyn hos en borger.

De mange forskellige special lægers diagnoser, kræver ofte indgående viden og kan være svære at gennemskue for en almindelig offentlig ansat socialrådgiver.

Opstår der tvivl, kan en ekstern læge anmodes om en skøn, en lægefaglig vurdering eller på anden måde være behjælpelige med at give det rigtige indtryk af borgerens sag.

Hvilken rolle kan ekstern lægeservice have

Ha en borger f.eks. tvetydige diagnoser fra forskellige special læger, kan det være en udfordring at sammenholde diagnoser og hjælpe en borger bedst muligt videre.

Her kan den eksterne lægeservice være en uvurderlig hjælp, hvilket også bl.a. er årsagen til anvendelsen har været stigende i Danmark de senere år.

Der er dog visse lovmæssige krav, som en ekstern lægekonsulent er underlagt.

I 2011 skrev daværende sundhedsminister (Inger Støjberg) en pressemeddelelse, med henblik på at få klarlagt lægekonsulenternes rolle, i den stod der bl.a.:

Arbejdsopgaven for ekstern lægeservice er at bistå en sagsbehandler med klarlæggelse af andre lægers udtalelser samt bistå med vurdering af f.eks. skånehensyn for en borger før tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Konsulenten bør ikke selv indhente yderligere oplysninger, men kun påpege mangler, deslige må den eksterne lægekonsulent ej heller efterprøve andre lægers oplysninger eller stille nye diagnoser.

I sager om førtidspension må lægeservice konsulenten ikke udtale sig om hvorvidt den enkelte borger lever op til betingelserne for pension eller andre offentlige ydelser.

Læs mere om Lægeservice her

Kilder:
Ombudsmanden
Ankestyrelsen

Skriv en kommentar